Search
Close this search box.

ورود / ثبت‌نام

برنامه خاموشي و روشني در مرغداري ها

برنامه روشنایی

معمولاً برای جوجه های گوشتی 23 ساعت نور در شبانه روز در نظر گرفته می شود. شدت نور در هفته اول حداقل 30 لوکس و از هفته دوم به تدریج کاهش می یابد. این کاهش شدت نور باید تا حدی باشد که طیور در آن راحت و آرام باشند و مصرف آب و دان به سهولت انجام گیرد چگونگی روشنایی یکی از مهمترین معیارهای روشنایی، شدت آن است. در یک آشیانه باید این امکان وجود داشته باشد که شدت روشنایی را از حداقل 30 لوکس در روزهای اول پرورش به 5 تا 7 لوکس  بعد از هفته سوم  تغییر داد. شدت روشنایی را می توان با نورسنج  لوکس متر اندازه گیری نمود.

با توجه به جنس دیوارها و سقف آشیانه از نظر بازتاب نور و همچنین ارتفاع آن، تأسیسات روشنایی را باید به نحوی نصب نمود که به ازای هر 20 مترمربع از کف آشیانه 75 وات نور لامپ های معمولی تابیده شود و لامپ ها در ارتفاع  2 متری زمین باشند. توزیع نور در آشیانه باید یکنواخت بوده و لامپ ها به نحوی آویزان شوند که جریان های تند ناشی از حرکت هوا (کوران هوا) بر روشنایی تأثیر نداشته باشد

ورودی های هوا و محل هایی که هواکش ها در آن قرار دارد خروجی های هوا، باید به نحوی باشند که نور از آنها عبور نکند. به منظور کنترل و تنظیم شدت نور و همچنین طول مدت روشنایی می توان از دستگاه های دیمر و تایمر استفاده نمود.

برنامه خاموشی

اجرای برنامه خاموشی، یک روش مؤثر برای کنترل بروز بیمار یهای متابولیکی نظیر آسیت، سکته و مشکلات پا در جوجه های گوشتی است. برای این منظور چندین برنامه خاموشی مناسب با توجه به شرایط پرورش دهندگان پیشنهاد شده است.

نکته: امروزه در واحدهای پیشرفته از لامپ هایی با رنگ سبز و آبی و زرد جهت آرامش هر چه بیشتر طیور استفاده م یشود. از آنجا که طول موج آبی در حداقل دامنه نور مرئی قرار دارد توصیه می شود در سن یک الی 10 روزگی و برای رسیدن به آبخوری و دانخوری از نور سبز و زرد و در ادامه از ترکیب نور سبز و آبی و زرد تا پایان دوره استفاده شود.

مزایای استفاده از این ترکیب نوری:

  1. افزایش رشد
  2. کاهش استرس
  3. بهبود ضریب تبدیل
  4. کاهش بروز کانیبالیسم و تلفات ناشی از آن

نکات:

  1.  در زمان شروع برنامه خاموشی، میانگین وزن جوجه ها در هر سنی که باشند، باید بیشتر از 160 گرم باشد.
  2.  ساعات خاموشی به صورت پیوسته باشد.
  3. کاهش و افزایش خاموشی بایستی از انتهای دوره خاموشی باشد و ساعت شروع خاموشی بایستی ثابت باشد.
  4. در مناطق جغرافیایی که ارتفاع از سطح دریا زیاد است و احتمال بروز سندرم آسیب بیشتر است، مدیریت تغذیه و ساعات خاموشی با توجه به نظر کارشناس باتجربه برنامه ریزی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *